FÅ OFFERT
6 snabba fakta om solceller i Sverige

6 snabba fakta om solceller i Sverige

2020-04-28
/
av
Ecokraft
I kategorin

I denna artikel så presenterar vi 6 snabba fakta om solceller och länkar vidare till andra artiklar för den som vill fördjupa sig. 

 

1. Även nybörjare kan producera egen el med solceller

Som med allt annat som är nytt så kan det i början verka lite skrämmande med solceller. Kanske tänker man att det handlar om avancerad teknik och livsfarlig elektricitet. 

Men när man väl fördjupar sig lite i ämnet solceller så förstår man att det i verkligheten är enkel, säker och beprövad teknik som används. Med vår kunskaps-sektion här på hemsidan så blir det enklare att lära sig om solceller för den som är intresserad.

Två korta artiklar som vi kan rekommendera för nybörjare är Solceller - Vad du vill veta men aldrig vågat fråga och Skillnaden mellan solceller och solpaneler.

2. Solceller minskar svenska elkostnader

Med solceller sänker man sina elkostnader och därmed påverkas man mindre av stigande elpriser. Oavsett vad man har för uppvärmning i huset har man alltid en elförbrukning. 

Kan man själv producera majoriteten av elen man förbrukar, ökar besparingarna när elpriset stiger. Det vill säga att med stigande elpriser så ökar man sin besparing, istället för sina kostnader. Eftersom man minskar sitt behov av köpt el och därmed får lägre driftskostnader, ökar även husets värde. 

Men om man funderar på att investera i solceller så bör man komma ihåg att satsa på kvalitet för att undgå onödiga kostnader och problem i framtiden. Om du vill veta mer om kvalitet så läs artikeln Solceller och 3 bästa argumenten för att satsa på kvalitet.

 

3. Solceller bidrar till att minska koldioxidutsläpp i Sverige

Att installera solceller är ett klokt val för den som bryr sig om miljön, framtiden och vill bidra till att minska utsläppen av koldioxid i atmosfären. Om du vill veta mer om solceller ur miljösynpunkt så läs gärna Miljöaktivistens 3 smarta argument för att installera solceller 2020

 

4. Bästa solcellerna för svenskt klimat är glas/glas-moduler

När man investerar i solceller i Sverige så måste man komma ihåg att vi har ett helt annat klimat än t.ex. Australien och Kalifornien (två regioner som har mycket solelsproduktion). I Sverige behöver vi solceller som klarar hårda vindar, mycket regn, hagel och tung blötsnö. 

De solceller som är de allra tåligaste är de som har en glas/glas-konstruktion istället för en vanligare (och billigare) glas/folie-konstruktion. Om man vill se med egna ögon hur tåliga glas/glas-moduler är kan man titta på filmerna i artiklarna Brandtest: Är solceller en brandrisk? och  Tålighetstest: Solarwatt glas/glas-modul

 

 

5. Svenska garantier för solceller skiljer sig enormt mellan olika leverantörer

Eftersom solceller ska producera el i minst 30 år så det är viktigt att man har bra garantier när man gör en så långsiktig investering. Olika leverantörer ger olika garantier och i vissa fall kan man förlora mycket pengar om man har otur. 

Många leverantörer ger en lång effekt-garanti (att solcellerna producerar som utlovat) men en kort produktgaranti (att solcellerna ska fungera), så om produktgarantin har gått ut och solcellerna går sönder, så gäller inte effekt-garantin längre.

Läs mer om denna och andra fallgropar i artikeln Jämför garantivillkor - avgörande i många fall.

 

6. Elproduktion från solceller i Sverige påverkas av flera faktorer

Solceller kan installeras på de flesta platser som utsätts för direkt solljus och inte ligger i skugga av växtlighet eller bebyggelse. Söderläge är såklart mest optimalt men en solcellsanläggning som har modulerna mot öst eller väst kan också producera bra med egen el. 

Det är fler faktorer förutom läge som påverkar, som var i Sverige man installerar solceller och vilken lutning taket eller marken har. 

Läs gärna artiklarna Duger mitt tak för solceller? 5 faktorer du bör tänka på! och Hur mycket är ditt tak värt med solceller? om du vill veta mer vad som påverkar hur mycket el du kan producera.

Uppladdade filer