FÅ OFFERT

Duger mitt tak för solceller? 5 faktorer du bör tänka på!

2020-01-30
/
av
i kategorin

När man precis har börjat lära sig om solceller är det oftast svårt att veta vilken information man ska ta reda på. Men ett bra ställe att börja på är att ta reda på om ens tak passar för att installera solceller och isåfall hur bra produktion man kan få. 


Man ska veta att det är väldigt ovanligt att man har ett tak som det inte går att installera en solcellsanläggning på överhuvudtaget. Så de allra flesta har möjlighet att producera sin egen el med solceller på taket. Men förutsättningarna kan såklart skifta och därför har vi listat faktorer som spelar in och vad de innebär.


  1. Läge mot söder

Eftersom Sverige ligger på den norra sidan av jordklotet befinner sig solen som mest i söderläge under dagen. Därför är optimalt läge på taket att det är riktat i rakt söderläge för att kunna fånga upp så mycket sol som möjligt och därmed producera mer el.


  1. Lutning på taket

Beroende på takets lutning kommer solcellsanläggningen att producera olika mycket. Optimal lutning i Sverige är 40-45 grader.


  1. Solkartor på kommunernas hemsidor

De flesta kommunerna i Sverige har solkartor på deras hemsidor, där kan du se om ditt tak tar emot mycket eller lite solinstrålning. På kartan visas tak med mycket solinstrålning i rött. Lite mindre sol visas i gult och minst sol visas taket i blått.

På denna solkarta kan man tydligt se att solinstrålningen är betydligt högre på södersidan.


  1. Skuggning

När man beräknar hur mycket en solcellsanläggning kommer att producera räknar man nästan alltid utifrån ett skuggfritt läge. Viss skuggning är inte ett hinder för att producera egen el men det kommer att ha viss påverkan på utfallet av producerade kWh.Viss skuggning kan t.ex. vara ett träd, skorsten eller en elstolpe som skuggar ditt tak.


  1. Takbeläggning och takets skick

Olika takbeläggningar ger lite olika förutsättningar för installation av solceller. Det är möjligt att installera solceller på i princip alla takbeläggningar. Största skillnaden är tillvägagångssätt vid installation och montagematerial, priset skiljer sig också ofta därefter. Därför kan det vara smart att ta kontakt med en installatör om du är i fas med takbyte och har tänkt att installera solceller.


Takets skick är också viktigt att titta på innan installation. Eftersom solcellsanläggningen ska sitta uppe i 30-40 år kan det i vissa fall vara fördelaktigt att göra ett takbyte eller en takrenovering i samband med installationen.


Om du är nyfiken på hur väl ditt tak passar för solceller så tveka inte att ta kontakt med någon av våra professionella solcellsexperter.


Uppladdade filer
Vad tyckte du om denna artikel?