FÅ OFFERT
Solceller villa - Pris

Solceller villa - Pris

2014-03-14
/
av
Ecokraft
I kategorin

Har du tänkt installera solceller på din villa? Du går förstås i tankar om vad det kostar med solceller på villa. Här reder vi ut några av de vanligaste frågorna som du antagligen funderar över angående priset för solceller på villa.

Genomsnittligt pris för solceller på villa

Ett genomsnittligt pris för solceller på villa uppgår i dag till cirka 18 000 kronor per installerad kW (inkl. moms). Priset är beräknat på en villa med ett tak som tillåter dig att installera solceller på en yta som omfattar mellan 6 och 7 kvadratmeter. Ju större yta som solcellerna täcker, desto större blir deras kilowatteffekt, vilket innebär en lägre kostnad.

Lägre pris för solceller på villa

Att installera solceller på sin villa är en lönsam investering och för de flesta en stor utgift, men det reella totala priset för solceller på villa är ofta betydligt lägre än så.

Solceller bör alltid installeras av en certifierad elektriker. Med rotavdrag för solceller kan du som privatperson få en skattereduktion med 9 % för den totala kostnaden av installationsarbetet. Med en totalkostnad på 140 000 kronor (inklusive installation) blir ditt pris för solceller istället 127 400 kronor.

Upp till 25% lägre pris

2021 infördes ett bidrag för solceller, också kallat avdrag för grön teknik. Med det får du ytterligare 15 % i skattereduktion för installation av solceller på din villa. Det innebär att du med en totalkostnad på 140 000 kronor inte bara kan göra avdrag med 12 600 kronor för installationsarbetet, utan även att du kan få ett bidrag på 21 000 kronor. Totalt rör det sig då om en prissänkning på drygt 33 000 kronor, det vill säga nästan 25 % av den totala kostnaden. Observera att det gröna avdraget maximalt får uppgå till 50 000 kronor per år.

Exempel på pris för solceller på villa

Enligt jämförelsetjänsten Solcellskollen är ett genomsnittligt pris för solceller på villa följande:

Takyta 25 kvm (mindre villa)

Pris exkl. avdrag: 95 000 kronor

Pris inkl. grön-teknik-avdraget: 80 750 kronor

Delbetalning 5 år: 1 583 kronor per månad

Takyta 50 kvm (normalstor villa)

Pris exkl. avdrag: 160 000 kronor

Pris inkl. grön-teknik-avdraget: 136 000 kronor

Delbetalning 5 år: 2 267 kronor per månad

Takyta 75 kvm (större villa)

Pris exkl. avdrag: 215 000 kronor

Pris inkl. grön-teknik-avdraget: 182 750 kronor

Delbetalning 5 år: 3 583 kronor per månad

Våra solceller

Det slutliga priset för solceller på villa beror till störst del på anläggningens effekt och därmed anläggningens storlek. En större solcellsanläggning kan producera mer el och är mer kostnadseffektiva. Eftersom storleken har så stor betydelse pratas de ofta om pris per kilowatt.

Ta reda på ditt pris för solceller på villa

Har du en fråga angående pris för solceller på villa som inte har blivit besvarad i denna artikel? Tveka inte att kontakta oss så återkommer vi till dig med svar på din fråga, eller med en offert där du får reda på vad priset för solcellerna på din villa kan tänkas landa på!

LÄS OCKSÅ! Solceller – Villa: Producera din egen el

Uppladdade filer