FÅ OFFERT
Coronaviruset påverkar tillgång och pris på solceller tillverkade i Kina

Coronaviruset påverkar tillgång och pris på solceller tillverkade i Kina

2020-02-13
/
av
Ecokraft
I kategorin

Coronaviruset som sprider sig från Kina har påverkan på stora delar av världen och även på oss som håller på med solceller. Minst 26 personer har avlidit till följd av smittan hittills och i Kina har ett tiotal städer med totalt över 40 miljoner invånare isolerats.

Kinesiska nyåret är över men många kinesiska arbetsgivare har förlängt ledigheten på grund av spridningsrisken av viruset. Enligt vd:n för Västsvenska handelskammaren, Johan Trouvé, bedriver runt 10 000 svenska företag handel med Kina och runt 600 företag har personal eller produktion på plats. - På sikt kan ekonomin för en stor mängd företag drabbas, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren till SVT.

Coronaviruset påverkar leveranser av solceller till Europa

Räkna med försenade varor till svensk handel. Jätterederiet Maersk ställer in stora containerfartyg från Kina samtidigt som Göteborgs Hamn inför karantänsregler. Detta påverkar också solcellsbranschen eftersom Kina producerar överlägset flest solceller i världen. 

Vad som kommer att hända gällande leveranser och priser på solcellsmoduler från Asien är svårt att säga i dagsläget då det sker förändringar hela tiden. Men att det redan nu råder brist på solceller från Asien och att detta påverkar tillgången är uppenbart.

Svensk leverantör av solceller som inte påverkas av Coronaviruset

Vi på ECOKRAFT har sedan flera år tillbaka valt bort kinesiska leverantörer. Detta är i linje med att vi bryr oss om hållbarhet i alla led och satsar på högsta kvalitet när det kommer till solceller och tillhörande produkter som växelriktare, batterilagring och elbilsladdare. 

Många svenska solcellsleverantörer importerar sina solceller från Kina eftersom produkterna är billigare och man därför kan få bättre marginaler när man säljer solcellerna vidare. Men flera av tillverkarna i Kina har arbetsförhållanden för sina anställda som är förbjudna enligt svensk och europeisk lagstiftning.

Vi tycker inte att det är socialt hållbart att stödja den typen av anställning, därför importerar vi bara solceller från tillverkaren Solarwatt som har EU-förhållanden för sina anställda. Vi är också en av få svenska solcellsleverantörer som har kollektivavtal för våra anställda.

Eftersom våra glas/glas-moduler är tillverkade i Dresden, Tyskland påverkas inte levernaserna av Coronavirusets framfart i Kina. Vi fortsätter att installera högkvalitativa solcellsanläggningar och har en leveranstid på cirka fyra veckor.

Investera i solceller från Europa om du bryr dig om kvalitet och hållbarhet

Vi hoppas att Coronaviruset kan stoppas eller hanteras och att vi undviker en epidemi som sprider sig över världen. Leveranserna av solceller från Kina kommer troligen att komma igång igen förr eller senare, men det finns fler anledningar än Coronaviruset att undvika solceller från Kina. 

Vi tror på att köpa solceller som blivit hållbart tillverkade i Europa för att gynna miljön men också stötta humana arbetsvillkor för anställda. Men det är också stor kvalitetsskillnad mellan glas/folie-moduler som är tillverkade i Kina och glas/glas-moduler som är tillverkade i Tyskland. Om du är intresserad av kvalitet och funderar på solceller så rekommenderar vi att läsa artikeln Solceller och 3 bästa argumenten för att satsa på kvalitet

Vill du veta mer om vår tillverkning eller hur våra 100% hållbara transporter inom Europa går till så tveka inte att kontakta oss!


Källor:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tusentals-vastsvenska-foretag-paverkas-av-coronaviruset

https://www.svd.se/viruset-forsenar-leveranser-till-svenska-butiker


Uppladdade filer