FÅ OFFERT
5 smarta investeringar för ett hållbart Sverige

5 smarta investeringar för ett hållbart Sverige

2019-12-13
/
av
Ecokraft
I kategorin

Det finns många olika sätt att dra sitt strå till stacken. Här har ni 5 förslag på hur det går att kombinera teknik och hållbarhet:

1. SOLCELLER

Miljösmart investering med betoning på investering. Solcellsanläggningar idag är lönsamma redan från dag 1. Normal avkastning ligger på 6-10% första året och garantierna är långa. På Europaproducerade solceller har tillverkningsprocessen kompenserats redan efter två år.

2. ENERGIMÄTARE

Oavsett solcellsanläggning eller inte så kan en energimätare vara ett bra sätt att få reda på hur mycket energi ni gör av med och när. Ofta har man ganska bra koll på hur mycket energi man gör av med, men på vad? För att kunna bli mer sparsam med energianvändandet är det viktigt att veta var man kan göra de stora besparande insatserna.

3. BATTERILAGRINGSSYSTEM

Ett bra sätt att öka egenanvändningen från den producerade solelen är att installera ett batterilagringssystem. På så sätt sparas överskottselen i batterierna för att möjliggöra förbrukningen av egen el under dygnets mörka timmar.

4. ELBIL

Det ökade intresset för elbilar tror jag ingen har missat. Det är inte heller konstigt att alla tillverkare satsar stenhårt på just den tekniken. Inköpet för elbilar ligger fortfarande högt även om vissa tillverkare har fått ner inköpspriset en del. Men när det kommer till just bilar som drivs av elektricitet är det viktigt att se till totalekonomi. Att ladda en elbil med el hemma kostar ungefär 3 kr per mil. Har man dessutom solceller och ett batterilagringssystem så blir det ännu billigare.

5. SMARTA HEM-PRODUKTER

Visst är det häftigt att kunna tända och släcka lampor via telefonen eller surfplattan? Men ur ett hållbarhetsperspektiv finns det många fler fördelar än så. Det går att automatisera många olika processer vilket medför en lägre energiförbrukning. Allt ifrån att vissa lampor automatiskt släcks när du åker hemifrån till att markiserna går ner om det är soligt på just den sidan av huset. Det i sin tur medför att det blir svalare inne och att ACn inte behöver arbeta lika mycket.

Uppladdade filer