FÅ OFFERT
5 saker du måste tänka på innan du köper solceller!

5 saker du måste tänka på innan du köper solceller!

2020-10-13
/
av
Ecokraft
I kategorin

Om du redan vet att solceller är en smart investering och har bestämt dig för att köpa solceller så finns det viktiga saker att tänka på innan du skaffar solceller. Alltifrån var dina solceller är tillverkade och vilken kvalitet du betalar för, men också tips på frågor som du kan ställa till leverantörer som skickat offerter till dig. 


Så, vad ska man tänka på när man köper solceller? Här ger vi dig svaren!1. Var är solcellerna tillverkade?

När man ska köpa solceller kanske man inte tänker att landet de tillverkas i spelar speciellt stor roll. Men vi "röstar med plånboken" idag och de personliga inköp som vi gör här i Sverige kan ha effekt på människor i helt andra delar av världen. Både positiv och negativ påverkan.

Solceller från Kina

Majoriteten av alla solceller som säljs i Sverige är tillverkade i Kina där man i många fall har andra arbetsförhållanden än här i Europa.

Men att dina solcellsmoduler är tillverkade i Kina betyder självklart inte att de automatiskt är av sämre kvalitet eller tillverkade under makabra arbetsförhållanden. Men vi menar att du som kund bär ett visst ansvar för vilka solceller du köper och uppmuntrar dig att ta reda på så mycket som möjligt om fabriken där solcellerna tillverkas.

Solceller från Europa

Om man vill köpa solceller med gott samvete är det smart att satsa på solceller som är tillverkade i Europa under EU-lagstiftning.

Om du är intresserad av förnybar energi och hur solceller bidrar till att förbättra världen för kommande generationer, läs gärna Miljöaktivistens 3 smarta argument för att investera i solceller 2020.

2. Skillnaden i kvalitet på olika typer av solceller

Det är skillnad i kvalitet mellan olika solceller precis som det är skillnad i kvalitet mellan olika bilar. Som exempel kan vi använda en billig bil och en premium-bil, bägge är bilar men är trots det väldigt olika när man jämför kvalitet.


Det är en kvalitetsskillnad i design och tillverkning som gör att den ena bilen kostar mycket mer. Premium-bilen har högre prestanda, är säkrare och håller längre än den andra bilen gör.

Vi menar att den här kvalitetsskillnaden finns mellan produkter i alla kategorier, inte bara bilar.

Några av marknadens bästa solceller

På solceller har vi därför hittat en tillverkare som levererar premium solceller av högsta kvalitet, som producerar mer, håller längre och ger längre produktgarantier än andra tillverkare.


Om du bryr dig om kvalitet och vill ha det bästa så rekommenderar vi glas/glas-moduler från Solarwatt. Dessa kostar mer än glas/folie-moduler, men eftersom de också producerar mer elektricitet så får du större besparingar över tid än med glas/folie-moduler.


Om du är intresserad av produkter av högsta kvalitet så förstår du säkert hur viktigt det är genom hela genomförandet, inte bara i valet av produkt. Läs artikeln Solceller och 3 bästa argumenten för att satsa på kvalitet om du vill veta mer om hur man bör tänka kring kvalitet och solceller.


"Solcellerna kommer att utsättas för hårda vindar och tung blötsnö som gör att korrekt montage är livsviktigt."3. Montera solceller - Hur går leverantören tillväga?

När du köpt solceller så ska de monteras upp på ditt tak och sedan sitta kvar i minst 30 år, oavsett väder och vind. Solcellerna kommer att utsättas för hårda vindar och tung blötsnö som gör att korrekt montage är livsviktigt.


  • Det är avgörande att montörerna som utför jobbet har rätt förutsättningar och följer rätt montageföreskrifter.


  • Försäkra dig också om att de som ska arbeta på ditt tak har kollektivavtal och följer säkerhetsföreskrifterna med korrekt fallskydd.

  • Se till att du får omfattande snö- och vindlastberäkningar för just ditt tak, dess geografiska placering och montage-materialet.


bra fråga att ställa till din leverantör: "skruvar ni fast takkrokarna i takstolarna när ni monterar solceller?"


Vind och snö på solceller

Det finns tyvärr leverantörer i Sverige som säljer och installerar Esdec-systemet som prövats i Tyskland men inte höll för deras snölaster. Nu installeras Esdec-systemet hos villaägare här i Sverige utan korrekta snö- och vindlastberäkningar.

Leverantörer installerar dessa system på tegeltak utan att skruva fast takkrokarna i takstolarna. Detta sparar massor av tid i montaget vilket gör att dessa leverantörer kan erbjuda dig en billigare offert.

Men risken är att enskilda takpannor knäcks under en snörik vinter av trycket från snön och du har plötsligt ett vattenläckage via taket, under solcellerna.

Se därför till att montera solceller som klarar vind och snö. Förutom att undvika leverantörer som använder sig av system så som till exempel Esdec, så är en bra fråga att ställa till din leverantör:


- "Skruvar ni fast takkrokarna i takstolarna när ni monterar solceller?"

Montör från ECOKRAFT får en tack-kram från en nöjd mikroproducent som köpt solceller


"kiselcellerna spricker och då faller det alltid tillbaka på produktgarantin, INTE effektgarantin!"


4. Vilka garantier får du på dina solceller?

En av de absolut viktigaste sakerna att tänka på innan du köper solceller är vilka garantier som medföljer då du ska köpa solceller.


Skillnad på produktgaranti och effektgaranti

Effektgaranti garanterar att solcellsmodulen kommer ha en viss procents effekt kvar efter en viss tid. Till exempel "87% av sin initiala effekt efter 30 år." Denna garanti förutsätter att solcellerna inte är skadade på annat sätt än bara effektförlust.


Produktgaranti garanterar att produkten ska fungera i X antal år, om den av någon anledning går sönder under garantiperioden byts solcellsmodulen ut. Produktgarantin är den garanti som är viktigast.


Många svenska leverantörer av solceller väljer att fokusera på effektgarantin. De lovar "30 års garanti", men i verkligheten är det 30 års effektgaranti och endast 12 års produktgaranti.

Detta betyder att i praktiken har du ingen effektgaranti efter 12 år eftersom orsaken till att du tappar just effekt i en solcellsmodul över tid är att kiselcellerna spricker och då faller det alltid tillbaka på produktgarantin, INTE effektgarantin!Se alltid till att få minst 30 års PRODUKT-garanti, inte bara "30 års garanti"!"tips är att inte lockas av ett lägre pris om du är ute efter hög kvalitet."

5. Solceller offert – Är offerten för billig?

Att en offert på solceller skulle kunna vara "för billig" kanske är svårt att tänka sig. Men den som tar in olika offerter på solceller från svenska leverantörer märker snabbt att det är stor variation i pris.


En del leverantörer erbjuder offerter som är lägre i pris för vad som verkar vara likställda produkter som du får i dyrare offerterna. Du får effekt och beräknad produktion i samma spann, men priset är mycket lägre.


Var dessa leverantörer tar genvägar kan vara svårt att veta, men det kan vara alltifrån produktval (solceller, växelriktare, montagematerial och kablage) till vilka arbetsförhållanden de anställda har.

Oavsett om de tar genvägar med kvaliteten på komponenterna, själva utförandet eller vilka garantier de ger, så är det genvägar som kan påverka dig som köpare.


Var uppmärksam på pris på solceller

Var uppmärksam på priset på din offert och ställ motfrågor till din potentiella leverantör. Din kontakt på företaget som skickat offerten ska kunna svara på frågor om produkterna, montaget eller andra viktiga utföranden.


Vårt bästa tips är att inte lockas av ett lägre pris om du är ute efter hög kvalitet. Ordspråket "det kan bli dyrt att köpa billigt" är i allra högsta grad sant när det kommer till solceller.

Solcellerna ska sitta på taket i över 30 år, så det är inte värt risken att investera i sämre material eller utförande bara för att spara 50 000 kronor idag.


Om du inte fått en offert på premium-solceller av högsta kvalitet tillverkade i Tyskland, så be om en offert direkt här på sidan så hjälper vi dig.

Uppladdade filer