FÅ OFFERT
Finansiering: Utöka bolån, solcellslån m.m.

Finansiering: Utöka bolån, solcellslån m.m.

2021-05-28
/
av
Ecokraft
I kategorin

Om du vill sänka dina elkostnader och börja producera egen el med hjälp av solceller, undrar du säkert kring finansiering av solceller. Finansiering kan ske på flera olika sätt och detta är ett ämne som vi ofta får frågor kring – du ha kanske hört talas om sollån, eller solcellslån – men det finns fler sätt. Här har vi samlat de 6 vanligaste sätten att finansiera solceller på. Ta reda på vilket som passar dig och din familj bäst.


Solceller - Finansiering: 6 vanligaste sätten


1. Utöka bolån

Beroende på vilken relation du har med din bank, och de förutsättningar som du har på ditt nuvarande bolån, kan det finnas möjlighet att utöka bolån som ett bra sätt för finansiering av solceller på din villa eller i anslutning till ditt hem.


När du väljer att utöka bolån till en högre lånesumma bör du vara beredd på följande punkter:

  • Det kan tillkomma avgifter för pantbrev
  • Amorteringskraven kan komma att förändras och du kan behöva amortera en större procentuell summa av ditt totala bolån
  • Se till att värdera ditt boende i samband med ett högre bolån – det ger dig en fingervisning på hur stort ditt belåningsutrymme är
  • För utökning av bolån ställs ofta en del krav på dig som låntagare; du ska vara 18 år fyllda, ha en stadigvarande inkomst med en viss minimuminkomst och inte ha några betalningsanmärkningar


2. Solcellslån via Ecster

Solceller är en investering som du gör – de både sänker dina elkostnader och ökar värdet på ditt hus. Detta ger dig möjligheten att ta ett investeringslån, i det här fallet ett solcellslån eller sollån, via Ecster. Ett solcellslån är i praktiken ett lån som du tar utan någon säkerhet som insats, med det specifika syftet att investera i ditt boende. Du kan själv välja över hur lång tid du vill att ditt sollån ska löpa och kan lösa det när du vill utan någon kostnad.


Fördelar med solcellslån som finansiering

  • Du behöver inte betala någon kontantinsats
  • Du får låna till en låg ränta, utan säkerhet
  • Du väljer själv hur länge du vill att lånet ska löpa
  • Ett solcellslån gynnar miljön


3. Flytta & utöka bolån till bättre ränta

På ECOKRAFT är vi stolt samarbetspartner till Hemma – en långivare som har gjort solcellslån till sin specialitet. Att låna till solceller är för många en nödvändighet, men det är också en investering. Hemma vill, precis som vi, att fler hushåll ska gå över till grön energi. För att vi ska kunna nå klimatmålen måste det bli enklare och lönsammare att ställa om sin villa till grön energi, bland annat genom att installera en solcellsanläggning på taket.


När du flyttar över ditt bolån till Hemma så kan du sänka räntan och få en så pass bra kalkyl att solcellsanläggningen betalar av sig själv ännu snabbare, trots att du har valt att flytta och utöka ditt bolån, så blir månadskostnaden så pass mycket lägre att det i slutändan är lönsamt.


Läs mer om vårt samarbete med Hemma.


4. Flytta tillgångar

Om du har pengar som du har placerat i fonder eller aktier som ger dig dålig avkastning kan det vara mer lönsamt att flytta dessa tillgångar till en investering i solceller. En solcellsanläggning kommer aldrig att ha en negativ avkastning eftersom du sparar in på elkostnader. Den genomsnittliga avkastningen för solceller brukar beräknas till 6 % varje år, men kan skilja sig beroende på hur mycket solel som du producerar och hur höga dina elkostnader är i dag.


5. Sparade pengar

Ett av de mest ekonomiska sätten för finansiering av solceller är förstås att använda sparade pengar. Det kan vara pengar som du har investerat, ärvt eller helt sonika sparat ihop på egen hand – kanske till och med inför en kommande renovering på huset. Investera i solceller och öka värdet på ditt hus, samtidigt som du skär ned på dina elkostnader rejält.

6. Reducerad skatt för grön energi

När du, som privatperson, installerar en solcellsanläggning på ditt hus har du också möjlighet till bidrag för solceller – numera ersatt av ett skatteavdrag som är särskilt framtaget för grön teknik. Du har också möjlighet till rotavdrag på solceller. Det senare av dessa berättigar dig ett avdrag på installationsarbetet och inte på anläggningen i sig, till skillnad från bidrag.


Är du fortfarande osäker på om du ska ta ett lån till solceller, eller om du ska välja en annan typ av finansiering, är du varmt välkommen att fylla i ett offertformulär eller kontakta oss, så hjälper vi dig att få klarhet i dina finansieringsmöjligheter.

Uppladdade filer