FÅ OFFERT
Belastningstest: Solarwatt glas/glas-modul

Belastningstest: Solarwatt glas/glas-modul

2020-03-18
/
av
Fredric Larsson
I kategorin

Det pratas mycket om montagematerialets hållfasthet och dess dimensionering i solcellsbranschen. Men sällan pratas det om vilken belastning själva solcellsmodulen klarar av. 


Vision glas/glas-moduler klarar otroligt tunga belastningar


I Sverige har vi ganska unika förhållanden när det kommer till just belastning då vi har både vind- och snöförhållanden att ta hänsyn till. Under delar av vintern kan det komma väldigt mycket snö och i vissa fall ligger snön kvar en längre tid.


Solarwatt Vision glas/glas-moduler är konstruerade med cellerna laminerade mellan två glasskivor, jämfört med traditionella solcellsmoduler som monteras med glasskiva på framsidan och sedan en plastfolie på baksidan. Det gör glas/glas-modulen både flexibel och slitstark.


Vad är då risken med hög belastning på solcellsmodulerna?

Det självklara och som syns på håll är såklart att glaset krossas eller spricker, vilket också är lätt att upptäcka. Värre är mikrosprickor (microcracks) som visuellt inte syns men som sker i kiselcellerna. Mikrosprickor kan tyvärr sällan upptäckas med blotta ögat och dessa sprickor medför att verkningsgraden försämras drastiskt. Mikrosprickor i solceller kan till och med göra att modulen slutar fungera helt.

Det vi ser här är att en glas/folie-modul vid en belastning på bara 3 kPa (1 kPa = 100 kg per kvm) fått många mikrosprickor. Denna belastning är ofta mindre än att exempelvis gå på eller stödja sig emot modulen. På den andra bilden ser ni att glas/glas-modulen utan problem klarar en belastning på 10 kPa (1 ton per kvm).

Mikrosprickor

Många tillverkare friskriver sig från mikrosprickor i deras garantivillkor, och det är upp till dig som kund att läsa igenom och förstå villkoren som innefattas i avtalet. Innan du skriver på en offert så se alltid till att produkterna är specificerade ordentligt och att du har bra garantivillkor för dina solceller.


Uppladdade filer