FÅ OFFERT
Felmeddelanden på din växelriktare under vintern

Felmeddelanden på din växelriktare under vintern

2022-02-21
/
av
Ecokraft
I kategorin

Under vintertid får vi många samtal och email angående felmeddelanden på växelriktare till solceller som Fronius, SMA och Solaredge. Här går vi igenom de vanligaste förklaringarna till felmeddelanden på din växelriktare. Om du vill veta mer om hur det funkar med att producera solel på vinterhalvåret, om hur väl det svenska vinterklimatet passar för solcellsanläggningar och om vilken effekt och produktion du kan räkna med bör du se vår separata artikel. Där besvarar även våra experter på Customer Success – Johanna och Nicklas – på några av de vanligaste frågorna om just solceller på vintern.

Felmeddelande Fronius

Om du har en växelriktare från tillverkaren Fronius kan du få felmeddelandet Status 509. Status 509 betyder att växelriktaren inte har lyckats producera under de senaste 24 timmarna. Detta ser vi ganska ofta nu under vintertid.

Du kan också se status 306 och 307 i displayen ibland. Detta innebär att spänningen är för låg i de olika strängarna för att starta produktion.

Felmeddelande SMA

Om loggen från din växelriktare endast visar "Waiting for DC start conditions" betyder det i princip att det är för lite ljus på panelerna. Detta kan bero på lågt stående sol, mulet eller snö på taket. Som regel gäller att minst 7 paneler i samma sträng behöver vara belysta för att det ska ge någon produktion.

Om det är klart väder och snöfritt mitt på dagen, men ändå ingen produktion registrerad så bör du kontakta oss så ska vi på ECOKRAFT titta närmare på problemet.

Felmeddelande SolarEdge:

Om du tittar "status" i din portal och ser meddelandet: Low voltage (Inverter is not producing energy) så innebär det att du inte producerar någon el. Som regel gäller att minst 16 paneler i samma sträng behöver vara belysta för att det ska ge någon produktion med SolarEdge.


I övrigt är det bra att veta att startspänning ska vara 200V, växelriktare har även en "minimum effekt" för att starta, det räcker alltså inte med hög spänning.

Bild: solcellsmoduler med få snöfria solceller

Hoppas denna artikel gett dig svar på dina frågor kring vanliga felmeddelanden på din växelriktare under vintern. Har du fortfarande frågor kring solceller kan du kontakta någon av våra trevliga medarbetare så hjälper vi till.

Uppladdade filer