FÅ OFFERT

3 kritiska problem med solceller i Sverige 2022!

2021-11-25
/
av
Ecokraft
i kategorin

Solceller är hetare än någonsin och det köps och installeras rekordmånga anläggningar mot vad vi upplevt under våra 13 år på den svenska solcellsmarknaden. Men tyvärr pratar man sällan om vilka problem som kan uppstå med dina solceller. Ett stort problem är att majoriteten av de solceller du kan köpa i Sverige inte är anpassade för vårt svenska klimat. De är tillverkade för större marknader som Asien, Australien och södra delarna av Europa, där man har ett helt annat klimat än vi har här i Norden.

Över 95% av svenska solcellsleverantörer erbjuder så kallade glas/folie-moduler, där modulen består av glas på framsidan, kisel i mitten och en sorts plastfolie på baksidan. Denna konstruktion gör att modulerna blir billiga att tillverka, men lagret av plastfolie på baksidan (modulens back-sheet) ger dåligt skydd mot väder och vind. Denna konstruktion skapar ömtåliga solcellsmoduler och är roten till de mest kritiska problemen som svenska solcellsägare drabbas av.

Tyvärr är de allra flesta solpanelerna du kan köpa i Sverige tillverkade i Kina med hjälp av smutsig kolkraft och där man gjort allt man kan för att pressa ned priserna och få så låg "kostnad per kilowattimme" som möjligt. Detta får du som kund betala för i form av lägre kvalitet, sämre garantier och risk för stora problem med dina solceller.

Här går vi snabbt och enkelt igenom de 3 mest kritiska problemen med solceller i Sverige 2022 och hur du eller någon du känner kan undvika att drabbas:


1.  Mikrosprickor/cellfrakturer på dina solceller

Mikrosprickor eller cellfrakturer är en form av degradering av solcellerna som kan påverka solcellsanläggningens produktion negativt och förkorta livstiden på dina solceller. Mikrosprickor är en utav de absolut vanligaste problemen med solceller och kan uppstå av många olika anledningar. Några vanliga orsaker är tryck på solcellsmodulerna från kraftiga vindar eller tunga snölaster och hagel. Även temperaturvariationerna som uppstår mellan natt och dag eller hög fuktighet i kombination med vinterkyla kan orsaka mikrosprickor.

Det är också vanligt att man drabbas av mikrosprickor när leverantörerna inte packat, förvarat eller transporterat solcellsmodulerna på ett korrekt sätt. Eftersom glas/folie-moduler är så bräckliga är det också vanligt att mikrosprickor uppstår under installation när en montör stöttar sig emot en modul eller tappar ett verktyg på den.

PVEL är världens största oberoende labb för solceller och kom nyligen ut med en rapport om cellfrakturer på solceller där de förklarar hur dessa uppstår och hur man kan skydda sig mot detta problem genom att investera i mer hållbara solcellsmoduler.

Tyvärr är mikrosprickor svåra att upptäcka när solcellerna väl är installerade på taket. Hos de flesta tillverkarna och leverantörerna är det upp till dig som kund att bevisa att du drabbats av mikrosprickor. I praktiken betyder det oftast att du själv får driva och bekosta hela processen.

Ännu värre är att tillverkarna friskriver sig från ansvar om mikrosprickorna uppstod p.g.a någon av de, i Sverige, vanligaste anledningarna till just mikrosprickor, som snöfall, hagel eller transportskador (se punkt 3 om garantivillkor).

Få en skräddarsydd offert på solceller som är garanterade mot mikrosprickor i 30 år!


2. Bristfälliga bakstycken (back-sheets) på solcellerna

Hur vore det om det fanns en organisation som analyserade miljontals solcellsmoduler runtom i hela världen och kunde fastställa vilka problem som oftast uppstår med solceller? Det vore såklart väldigt bra, och The DuPont Global Field Reliability Program gör exakt detta!

De gör analyser i fält på solcellsinstallationer och ser hur mycket degradering dessa installationer har och vad det beror på. De tittar på flera olika aspekter av installationerna som komponenter, material, montage och klimatpåverkan. DuPont GFR har gjort detta i snart ett decennium och i dokumentet som du kan hitta här så har de tittat på över 9 miljoner solceller (3GW) över hela världen!


Deras analyser synar alla delar av installationen men har extra fokus på orsaken till många problem med solceller, nämligen bristfälliga bakstycken (back-sheets). Hållbarheten på solcellsmodulernas bakstycken (back-sheets) har en kritisk roll i hur länge en solcellsmodul kan producera och därmed livslängden på installationerna.

Som du kan se i dokumentet som sammanfattar deras analyser av solcellsinstallationer så hade 30% av modulerna defekter och 16% av dessa var på solcellsmodulernas back-sheets!

Nästan alla svenska leverantörer av solceller erbjuder glas/folie-moduler där back-sheetsen tyvärr ofta är undermåliga. Baksidorna är gjorda i plast som kommer att degraderas och slitas ut med åren, därav alla problemen som DuPont GFR visar på i sina analyser.

Kom ihåg att solcellerna ska sitta på taket som är den mest utsatta platsen på hela byggnaden, så plasten på baksidan kommer garanterat att utsättas för vädrets makter och slitas ut. Om du vill känna dig trygg på att dina solcellsmodulers baksidor inte kommer få problem så rekommenderar vi glas/glas-moduler som har glas på både fram och baksidan. Till skillnad från plast så åldras inte glas och du får därmed en mycket robustare och säkrare konstruktion på dina solceller.

Beställ en offert på glas/glas-moduler med back-sheets som garanterar produktion i 30 år här!


3. Garantivillkor som inte gäller för snölaster på solcellerna

Eftersom informationen om mikrosprickor och bristfälliga bakstycken finns offentligt tillgänglig, så vet självklart tillverkarna och leverantörerna om detta. Tyvärr så har deras sätt att tackla situationen blivit att man friskriver sig från ansvar i de finstilta raderna av garantivillkoren.

De flesta tillverkarna producerar solceller för världens största marknader där det kan fungera med glas/folie-moduler med endast 30mm ram. Men vi menar att i Sverige är dessa tunna ramar och klena konstruktion inte tillräckligt bra och det bekräftas av att tillverkarna i garantivillkoren friskriver sig från skador p.g.a. snöfall, hagel med mera.

På grund av vårt nordiska klimat kan vi inte bygga hus i Sverige på samma sätt som man gör i Grekland eller Spanien, precis av samma anledning behöver också solcellerna vara anpassade för våra svenska förhållanden.

Be om några offerter och upptäck själv hur leverantörerna kommer att ge dig 15, 20 eller till och med 30 års effektgaranti när de säljer in solcellsanläggningen, men när du läser det finstilta så täcker inte garantin för t.ex. snöfall, hagel eller andra vanliga problem. Om eller när produkten blir skadad och du tappar produktion eller anläggningen slutar fungera, så gäller inte den effektgarantin längre.

Detta gäller många av de mest sålda solpanelerna på svensk marknad så som Longi, Jinko, JA Solar, Trina och Yingli. Som du kan se på bilden från garantivillkoren här så friskriver sig leverantören från ansvar och dina problem om skador uppstår p.g.a de vanligaste orsakerna som snö, vind eller hagel:


Trina Solar friskrivningar i garantivillkoren


Låt dig inte luras av trevliga säljare utan att alltid läsa det finstilta om produkterna du erbjuds, leverantörerna kommer inte att påminna dig!

Om du vill fördjupa dig och själv syna garantivillkoren från de största tillverkarna av solceller så har vi gjort dem enkelt tillgängliga för dig här:

  1. Garantivillkoren från Trina Solar
  2. Garantivillkoren från Jinko Solar
  3. Garantivillkoren från Longi Solar
  4. Garantivillkor från JA Solar
  5. Garantivillkor från Yingli Solar

Om du har fått offerter på andra typer av solceller som inte är från någon av dessa tillverkare, se till att du ber om och synar garantivillkoren väldigt noga. Är det glas/folie-moduler? Vilka friskrivningar hittar du i garantivillkoren? Vem är ansvarig för att bevisa skador?

Våra experter kan vid behov hjälpa dig att syna garantivillkoren från de tillverkare som offererat dig.


Så skyddar du dig mot dessa problem med dina solceller

Nu när du känner till de vanligaste problemen med solceller och hur tillverkarna friskriver sig från ansvar, samt hur leverantörerna undviker att belysa dessa problem, så undrar du säkert hur du kan skydda dig eller någon du känner från att drabbas av problem med solceller?

Eftersom vi har "Ett tryggt liv med egen el" som fokus och vill "driva omställningen till ett långsiktigt hållbart liv" som mission, så rimmar det dåligt med att sälja produkter som inte klarar svenskt klimat. Eller produkter där vi måste friskriva oss från ansvar och undanhålla information från våra köpare.

Vår lösning på problemet är att ha ett tätt samarbete med vår tillverkare Solarwatt och erbjuda otroligt robusta solcellsmoduler som har har cellerna laminerade mellan två glasskivor, så kallade glas/glas-moduler.

Glas/glas-modulerna som vi erbjuder produceras i Tyskland i toppmoderna fabriker som till 100% drivs på förnybar energi. Väljer du dessa solceller så bidrar du till en positiv klimatförändring och får också moduler med längre livslängd och betydligt lägre degradering än vanliga glas/folie-moduler.
Inga mikrosprickor, inga trasiga backsheets och inga problem med svenskt klimat!

Se filmen nedan för att se hur robusta dessa solceller är:


Därtill har glas/glas-moduler tre gånger så lång produktgaranti och 35% mer omfattande effektgaranti än en traditionell solcellsmodul. Dessa solcellsmoduler kostar såklart lite mer än de billigare varianterna på marknaden som vi precis skrivit om, men detta är pengar du får tillbaka i form av säkrad produktion och heltäckande garantier.

Du får 30 års effekt- OCH produktgaranti som skyddar dig mot skador som kan uppstå p.g.a stormar, tunga snölaster, hagel, tillverkningsfel, transportskador och även om någon skadat modulen vid installation.
Se filmsnutten nedan för att se vilket högt tryck våra solcellsmoduler klarar:

Till skillnad från de klena glas/folie-modulerna som de flesta leverantörerna erbjuder, så har glas/glas-modulerna en otroligt robust konstruktion som tål tuff behandling från både väder och människor.

När du hört eller läst om solceller som börjat brinna så är det i princip alltid glas/folie-moduler det handlar om, eftersom glas inte brinner. Titta gärna på den korta filmsnutten nedan där du kan se sida-vid-sida hur glas/folie-moduler och glas/glas-moduler påverkas av eld och värme:

Därför kan Solarwatt ge otroligt bra villkor och vi kan med stolthet sälja och installera dessa moduler, trygga med att du kommer ha ett problemfritt liv med dina solceller i 30-50 år framöver.

Fördjupa dig gärna genom att läsa garantivillkoren från Solarwatt här.

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig att få klarhet kring vad som är de vanligaste problemen med solceller och hur du kan undvika att drabbas. Om du har frågor så kan du alltid kontakta någon av våra trevliga medarbetare genom att ringa, maila eller komma in på något av våra lokala kontor.

Ta kontakt här om du vill ha en skräddarsydd offert på glas/glas-moduler med garanterad produktion i 30 år!

Uppladdade filer
Vad tyckte du om denna artikel?