FÅ OFFERT
3 kritiska problem med solceller i Sverige 2022!

3 kritiska problem med solceller i Sverige 2022!

2022-01-21
/
av
Ecokraft
I kategorin

Solceller är hetare än någonsin och det köps och installeras rekordmånga anläggningar mot vad vi upplevt under våra 13 år på den svenska solcellsmarknaden. Men tyvärr pratar man sällan om vilka problem som kan uppstå med dina solceller. Ett stort problem är att majoriteten av de solceller du kan köpa i Sverige inte är anpassade för vårt svenska klimat. De är tillverkade för större marknader som Asien, Australien och södra delarna av Europa, där man har ett helt annat klimat än vi har här i Norden.

Många svenska solcellsleverantörer erbjuder så kallade glas/folie-moduler, där modulen består av glas på framsidan, kisel i mitten och en sorts plastfolie på baksidan. Denna konstruktion gör att modulerna blir billiga att tillverka, men lagret av plastfolie på baksidan (modulens back-sheet) ger dåligt skydd mot väder och vind. Denna konstruktion skapar ömtåliga solcellsmoduler och är roten till de mest kritiska problemen som svenska solcellsägare drabbas av.

Tyvärr är många av solpanelerna du kan köpa i Sverige tillverkade med hjälp av smutsig kolkraft. Vi avråder våra kunder från att köpa "det billigaste" när de ska investera i en ny solcellsanläggning. En lägre investeringskostnad kan kännas lockande, men kan bli dyrt i längden då solcellerna riskerar att orsaka stora problem i framtiden. Ett billigt pris är ofta på bekostnad av lägre kvalitet och sämre garantier. Solceller i premiumsegmentet är en investering som lönar sig långsiktigt och som dessutom ger bra garantivillkor.

Att köpa billiga solceller från Kina och Asien har flera baksidor. Just bristande garantivillkor är en stor nackdel. Den dåliga anpassningen till det nordiska klimatet tillhör också den problematik som kommer med solceller från främst asiatiska tillverkare.

Här fördjupar vi oss i de tre mest kritiska problem som kan uppstå med solceller i Sverige 2022. Hur gör du för att undvika att drabbas? Svaret får du här!

1.  Mikrosprickor/cellfrakturer på dina solceller

Mikrosprickor eller cellfrakturer är en form av degradering av solcellerna som kan påverka solcellsanläggningens produktion negativt och förkorta livstiden på dina solceller. Mikrosprickor är en utav de absolut vanligaste problemen med solceller och kan uppstå av många olika anledningar. Några vanliga orsaker är tryck på solcellsmodulerna från kraftiga vindar eller tunga snölaster och hagel. Även temperaturvariationerna som uppstår mellan natt och dag eller hög fuktighet i kombination med vinterkyla kan orsaka mikrosprickor.

Det händer också att man drabbas av mikrosprickor när leverantörerna inte packat, förvarat eller transporterat solcellsmodulerna på ett korrekt sätt. Eftersom glas/folie-moduler är så bräckliga händer det också att mikrosprickor uppstår under installation när en montör stöttar sig emot en modul eller tappar ett verktyg på den.

PVEL är ett oberoende labb för solceller och kom nyligen ut med en rapport om cellfrakturer på solceller där de förklarar hur dessa uppstår och hur man kan skydda sig mot detta problem genom att investera i tåligare solcellsmoduler.

Tyvärr är mikrosprickor svåra att upptäcka när solcellerna väl är installerade på taket. Hos de flesta tillverkarna och leverantörerna är det upp till dig som kund att bevisa att du drabbats av mikrosprickor. I praktiken betyder det oftast att du själv får driva och bekosta hela processen.

Ännu värre är att vissa tillverkare friskriver sig från ansvar om mikrosprickorna uppstod p.g.a någon av de, i Sverige, vanligaste anledningarna till just mikrosprickor, som snöfall, hagel eller transportskador (se punkt 3 om garantivillkor).

Få en skräddarsydd offert på solceller som är garanti-skyddade mot mikrosprickor i 30 år!

2. Bristfälliga bakstycken (back-sheets) på solcellerna

Hur vore det om det fanns en organisation som analyserade miljontals solcellsmoduler runtom i hela världen och kunde fastställa vilka problem som oftast uppstår med solceller? Det vore såklart väldigt bra, och The DuPont Global Field Reliability Program gör exakt detta!

De gör analyser i fält på solcellsinstallationer och ser hur mycket degradering dessa installationer har och vad det beror på. De tittar på flera olika aspekter av installationerna som komponenter, material, montage och klimatpåverkan. DuPont GFR har gjort detta i snart ett decennium och i dokumentet som du kan hitta här så har de tittat på över 9 miljoner solceller (3GW) över hela världen!


Deras analyser synar alla delar av installationen men har extra fokus på orsaken till många problem med solceller, nämligen bristfälliga bakstycken (back-sheets). Hållbarheten på solcellsmodulernas bakstycken (back-sheets) har en kritisk roll i hur länge en solcellsmodul kan producera och därmed livslängden på installationerna.

Som du kan se i dokumentet som sammanfattar deras analyser av solcellsinstallationer så hade 30% av modulerna defekter och 16% av dessa var på solcellsmodulernas back-sheets!

Nästan alla svenska leverantörer av solceller erbjuder glas/folie-moduler där baksidorna är gjorda av plast. Bakstycket i plast riskerar att degraderas och slitas ut med åren och är alltså orsaken till 16% av problemen som DuPont GFR upptäckt i sina fältstudier.

Kom ihåg att solcellerna ska sitta på taket som är den mest utsatta platsen på hela byggnaden, så plasten på baksidan kommer garanterat att utsättas för vädrets makter. Om du vill känna dig trygg på att dina solcellsmodulers baksidor inte kommer få problem så rekommenderar vi glas/glas-moduler som har glas på både fram och baksidan. Till skillnad från plast så åldras inte glas och du får därmed en mycket robustare och säkrare konstruktion på dina solceller.

Beställ en offert på glas/glas-moduler med back-sheets som garanterar produktion i 30 år här!

3. Garantivillkor som inte gäller för snölaster på solcellerna

Kom ihåg att syna garantivillkoren noga innan du skriver på en offert, titta efter friskrivningar som gör att din garanti mot mikrosprickor och bristfälliga bakstycken inte gäller. Det kan vara friskrivningar om tunga snölaster eller kraftiga vindar, vanliga förhållanden här i Norden.

De flesta tillverkarna producerar solceller för världens största marknader där det kan fungera med glas/folie-moduler med endast 30mm ram. Men vi menar att i Sverige är dessa tunna ramar och klena konstruktion inte tillräckligt bra. På grund av vårt nordiska klimat kan vi inte bygga hus i Sverige på samma sätt som man gör i Grekland eller Spanien, precis av samma anledning behöver också solcellerna vara anpassade för våra svenska förhållanden.

Be om några offerter och upptäck själv hur leverantörerna kommer att ge dig 15, 20 eller till och med 30 års effektgaranti när de säljer in solcellsanläggningen, men när du läser det finstilta så täcker inte garantin för t.ex. snöfall, hagel eller kraftiga vindar.

Låt dig inte luras av trevliga säljare utan att alltid läsa det finstilta om produkterna du erbjuds, leverantörerna kommer inte att påminna dig!

Om du vill fördjupa dig och själv syna garantivillkoren från de största tillverkarna av solceller så har vi gjort dem enkelt tillgängliga för dig här:

  1. Garantivillkoren från Trina Solar
  2. Garantivillkoren från Jinko Solar
  3. Garantivillkoren från Longi Solar
  4. Garantivillkor från JA Solar
  5. Garantivillkor från Yingli Solar

Om du har fått offerter på andra typer av solceller som inte är från någon av dessa tillverkare, se till att du ber om garantivillkoren och synar dessa väldigt noga.

  • Är det glas/folie-moduler?
  • Vilka friskrivningar hittar du i garantivillkoren?
  • Vem är ansvarig för att bevisa skador?

Våra experter kan vid behov hjälpa dig att syna garantivillkoren från de tillverkare som offererat dig.

Så skyddar du dig mot dessa problem med dina solceller

Nu när du känner till de vanligaste problemen med solceller och hur tillverkarna friskriver sig från ansvar, samt hur leverantörerna undviker att belysa dessa problem, så undrar du säkert hur du kan skydda dig eller någon du känner från att drabbas av problem med solceller?

Eftersom vi har "Ett tryggt liv med egen el" som fokus och "driva omställningen till ett långsiktigt hållbart liv" som mission, så rimmar det dåligt med att sälja produkter som inte klarar svenskt klimat. Eller produkter där vi måste friskriva oss från ansvar och undanhålla information från våra köpare.

Vår lösning på problemet är att ha ett tätt samarbete med vår tillverkare Solarwatt och erbjuda otroligt robusta solcellsmoduler som har cellerna laminerade mellan två glasskivor, så kallade glas/glas-moduler.

Se filmen nedan för att se hur robusta dessa solceller är:


Därtill har glas/glas-moduler tre gånger så lång produktgaranti och 35% mer omfattande effektgaranti än en traditionell solcellsmodul. Dessa solcellsmoduler kostar såklart lite mer än de billigare varianterna på marknaden som vi precis skrivit om, men detta är pengar du får tillbaka i form av säkrad produktion och heltäckande garantier.

Du får 30 års effekt- OCH produktgaranti som skyddar dig mot skador som kan uppstå p.g.a stormar, tunga snölaster, hagel, tillverkningsfel, transportskador och även om någon skadat modulen vid installation.
Se filmsnutten nedan för att se vilket högt tryck våra solcellsmoduler klarar:

Till skillnad från de klena glas/folie-modulerna som de flesta leverantörerna erbjuder, så har glas/glas-modulerna en otroligt robust konstruktion som tål tuff behandling från både väder och människor.

När du hört eller läst om solceller som börjat brinna så är det i princip alltid glas/folie-moduler det handlar om, eftersom glas inte brinner. Titta gärna på den korta filmsnutten nedan där du kan se sida-vid-sida hur glas/folie-moduler och glas/glas-moduler påverkas av eld och värme:

Därför kan Solarwatt ge otroligt bra villkor och vi kan med stolthet sälja och installera dessa moduler, trygga med att du kommer ha ett problemfritt liv med dina solceller i 30-50 år framöver.

Fördjupa dig gärna genom att läsa garantivillkoren från Solarwatt här.

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig att få klarhet kring vad som är de vanligaste problemen med solceller och hur du kan undvika att drabbas. Om du har frågor så kan du alltid kontakta någon av våra trevliga medarbetare genom att ringa, maila eller komma in på något av våra lokala kontor.

Ta kontakt här om du vill ha en skräddarsydd offert på glas/glas-moduler med garanterad produktion i 30 år!

Uppladdade filer