FÅ OFFERT

Undrar du över någonting?

Här kan du ställa en ny fråga eller bläddra bland tidigare.

Hur gör man med växelriktare om alla boende i en radhuslänga vill ha solceller? Kan flera hushåll dela växelriktare?

Ja, flera hushåll kan dela på en solcellsanläggning. En Bostadsrättsförening har antagligen en gemensam elförbrukning till tvättstuga eller liknande, då kan solcellsanläggningen anslutas till det abonnemanget.

I en radhuslänga har förmodligen varje hushåll sitt eget abonnemang. Då måste solcellerna fördelas och kopplas till enskilda växelriktare som ansluts in till varje hushålls elcentral. (Anläggningarna anpassas i så fall efter varje abonnemangs förbrukning och förutsättningar)

IMD - individuell mätning och debitering

Ett till alternativ är att ta in en expert som hjälper till att göra om alla abonnemang till ett enda stort. Då får man färre fasta kostnader och alla sparar på det i långa loppet. Det kallas för IMD - individuell mätning och debitering. Alla elmätare som sitter i lägenheterna tas bort (besparing mellan 1000:- och 2000:- per år och lägenhet)
Kostnaden för att ersätta de gamla mätarna mot nya ca 1500:-.

Observera att det blir ett större abonnemang som också blir dyrare, men den totala besparingen blir så pass bra att den täcker kostnaderna för att byta elmätare, oftast inom några få år.

Besvarade detta din fråga?