FÅ OFFERT

Är Individuella Optimerare ett måste?

2020-02-13
/
av
Ecokraft
i kategorin

Solcellsbranschen pratar väldigt mycket om individuella optimerare bakom varje modul. Vi benar ut fördelar och nackdelar med denna omtalade teknik.

För att vi ska kunna gå igenom fördelarna och nackdelarna med optimerare så börjar vi med en kort förklaring om hur det fungerar. Istället för att koppla solceller direkt till varandra och sedan vidare till växelriktaren så låter man kopplingen gå igenom en box, en optimerare bakom solcellsmodulen. Detta gör att solcellsmodulen individuellt kan optimeras till sin maximala förmåga.

FÖRDELAR

Bra vid delvis skuggning
Bra om solcellsanläggning ska sitta på flera olika tak, i flera olika lutningar etc.
Optimerar varje modul efter modulens förutsättningar
Automatisk ljusbågsdetektering
Levererar endast 1 V per modul tills växelriktare och AC-spänning slås på
DC-spänningen slås automatiskt ifrån vid nätbortfall eller som en reaktion av hög temperatur
NACKDELAR

En potentiell felkälla bakom varje modul
Kostsam lösning som inte behövs på ett tak med bra läge
Marknadsledande traditionella växelriktare har optimering i hela strängen, vilket är pålitligt, väl beprövat och mer kostnadseffektivt
OPTIMERING I EN KLASSISK STRÄNGVÄXELRIKTARE

Tyvärr har introduktionen av individuella optimerare skapat en missuppfattning kring traditionella strängväxelriktare. En uppfattning som ofta tas upp är att hela strängen med moduler tappar sin effekt vid skuggning av en eller två moduler. Detta är naturligtvis en uppfattning som inte stämmer. Då hade inte tillverkare som marknadsledande SMA inte funnits kvar.Just SMA har en lösning som heter OptiTrac Global Peak, det är en lösning där strängen kontinuerligt optimeras via växelriktaren. Alltså behövs inget extra installeras på taket. Detta är en betydligt mer kostnadseffektiv lösning som fungerar väldigt bra vid delvis skuggning från exempelvis en takkupa eller avluftningsrör. Denna funktion finns självklart från andra tillverkare än SMA, exempelvis Dynamic Peak Manager från Fronius.Nedan kan ni se en film om just OptiTrac Global Peak och dess funktion.


Uppladdade filer
Vad tyckte du om denna artikel?