FÅ OFFERT
Solarwatt introducerar nytt batterisystem i samarbete med BMW

Solarwatt introducerar nytt batterisystem i samarbete med BMW

2021-06-10
/
av
I kategorin

Solarwatt och BMW Group presenterar nu det gemensamt utvecklade Battery Flex, ett system för lagring av solenergi, som använder samma komponenter som finns i elektriska fordon från BMW. Detta innebär en fördjupning av det samarbete som startade mellanföretagen år 2013.

– I Battery Flex kombineras BMW:s expertis inom fordonsteknik med Solarwatts djupa kunskap om system för produktion och lagring av solenergi. All vår produktion sker efter samma kvalitetsmått som används inom bilindustrin, säger Detlef Neuhaus, vd på Solarwatt. Lagringsmodulen har dessutom en design som gör att den sticker ut. Man kan säga att Battery Flex är batterimodulernas BMW, fortsätter han. 

– Battery Flex är extra intressant för en marknad som den svenska, där vi har mycket värmepumpar. Vi kan kontrollera och optimera eltillförseln till värmepumpen på samma sätt som vi optimerar laddningen av elbilar. Detta är en inbyggd funktion som följer med systemet och i stort sett alla värmepumpar i Sverige är kompatibla, säger Tobias Persson, Sverigechef för Solarwatt.

Systemet för lagring av solenergi i hemmet är modulärt och har en kapacitet som kan byggas ut från 4,8kWh till mer än 240kWh. Battery Flex är anpassat för att fungera med befintliga solenergianläggningar, vilket både sparar resurser och håller nere kostnaden för installationen. En batterimodul väger 25 kilo och kan därmed installeras av en person. Via internet uppdateras systemet automatiskt med nya funktioner och senaste mjukvara.

Med hjälp av det intelligenta systemet Manager Flex optimeras hushållets energianvändning över dagen så att egenproducerad solenergi utnyttjas så mycket som möjligt och hushållets behov av att köpa energi via elnätet minimeras. Manager Flex har också funktionalitet för smart laddning i hemmet av elektriska fordon. Hushållets egenproducerade solenergi används då till laddning av elbilens batteri på ett optimerat sätt. En typ av anläggning och teknik som väcker intresse hos allt fler svenskar.

Solarwatt har producerat miljövänliga, säkra och modulära system för solenergi sedan 2015. Med Battery Flex har man tillsammans med BMW utvecklat nästa generations batterilagringssystem.

– Vi är glada att de batterikomponenter som vi tagit fram också kan få ett annat användningsområde än i fordon. Genom vårt samarbete med Solarwatt bidrar vi till att korta avståndet mellan energi från solpaneler och miljövänlig mobilitet med elbilar, säger Dr. Eric Hamm, Head of Drive Systems for Industrial Customers and Remanufacturing vid BMW Group.

Solarwatt satsar även på hållbarhet och socialt ansvarstagande genom hela produktionskedjan.

– Solarwatt har mycket högt ställda mål för goda miljö- och arbetsförhållanden. Eftersom vår produkt ju är hållbarhet garanterar vi också att hela vår produktionskedja hanteras på ett rättvist och socialt ansvarstagande sätt, säger Solarwatts huvudägare Stefan Quandt.

Battery Flex tillverkas av Solarwatt i Tyskland och kommer att erbjudas genom certifierade installatörer i Sverige från och med hösten 2021.

  

Om Solarwatt

Solarwatt, grundat 1993 och med huvudkontor i Dresden, är marknadsledande i Europa inom teknik för glas-glas-solpaneler och en ledande leverantör av system för lagring av elektricitet. Märket Solarwatt har under 28år utmärkt sig med tysk tillverkningskvalitet. Solarwatts vision är att vara en långsiktig leverantör till de hushåll som väljer ren energi. Företaget har cirka600 anställda över hela världen. Mer information finns på: www.solarwatt.com

 

Om BMW Group

Med märken som BMW, MINI, Rolls-Royce och BMW Motorrad ärBMW Group världens ledande tillverkare av bilar och motorcyklar i premiumsegmentet, och en leverantör av tjänster för finansiering och mobilitet.I företagsgruppen finns 31 anläggningar för tillverkning och montering i 15länder. Företaget har en global organisation för försäljning med representanter i fler än 140 länder. Långsiktighet och ansvarsfullt handlande är grunden för BMW Groups ekonomiska framgångar. Företaget har en inriktning där hållbarhet och hushållning med resurser är centralt för alla produkter. Från leverantörsled, över produktion till produkternas slutfas.

För ytterligare information kontakta:
Tobias Persson, Sverigechef, Solarwatt
+46 705 409 750
tobias.persson@solarwatt.com

Uppladdade filer