ÄR INDIVIDUELLA OPTIMERARE ETT MÅSTE?

 In Blogg

Solcellsbranschen pratar väldigt mycket om individuella optimerare bakom varje modul. Vi benar ut fördelar och nackdelar med denna omtalade teknik.

För att vi ska kunna gå igenom fördelarna och nackdelarna med optimerare så börjar vi med en kort förklaring om hur det fungerar. Istället för att koppla solceller direkt till varandra och sedan vidare till växelriktaren så låter man kopplingen gå igenom en box, en optimerare bakom solcellsmodulen. Detta gör att solcellsmodulen individuellt kan optimeras till sin maximala förmåga.

FÖRDELAR

  • Bra vid delvis skuggning
  • Bra om solcellsanläggning ska sitta på flera olika tak, i flera olika lutningar etc.
  • Optimerar varje modul efter modulens förutsättningar
  • Automatisk ljusbågsdetektering
  • Levererar endast 1 V per modul tills växelriktare och AC-spänning slås på
  • DC-spänningen slås automatiskt ifrån vid nätbortfall eller som en reaktion av hög temperatur

NACKDELAR

  • En potentiell felkälla bakom varje modul
  • Kostsam lösning som inte behövs på ett tak med bra läge
  • Marknadsledande traditionella växelriktare har optimering i hela strängen, vilket är pålitligt, väl beprövat och mer kostnadseffektivt

OPTIMERING I EN KLASSISK STRÄNGVÄXELRIKTARE

Tyvärr har introduktionen av individuella optimerare skapat en missuppfattning kring traditionella strängväxelriktare. En uppfattning som ofta tas upp är att hela strängen med moduler tappar sin effekt vid skuggning av en eller två moduler. Detta är naturligtvis en uppfattning som inte stämmer. Då hade inte tillverkare som marknadsledande SMA inte funnits kvar.

 

Just SMA har en lösning som heter OptiTrac Global Peak, det är en lösning där strängen kontinuerligt optimeras via växelriktaren. Alltså behövs inget extra installeras på taket. Detta är en betydligt mer kostnadseffektiv lösning som fungerar väldigt bra vid delvis skuggning från exempelvis en takkupa eller avluftningsrör. Denna funktion finns självklart från andra tillverkare än SMA, exempelvis Dynamic Peak Manager från Fronius.

 

Nedan kan ni se en film om just OptiTrac Global Peak och dess funktion.

https://www.youtube.com/watch?v=bxIi4GiZakE

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontakta oss

Kontakta oss gärna med frågor och funderingar så återkommer vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt