FÅ OFFERT
Brandtest: Är solceller en brandrisk?

Brandtest: Är solceller en brandrisk?

2020-03-16
/
av
Fredric Larsson
I kategorin

En fråga som väldigt ofta ställs, är det en brandrisk att ha solceller på taket?

För att svara på frågan är ett bra sätt att tänka; "vem? vad? hur?"

Vem gör installation?

Det finns väldigt många företag som idag arbetar med solceller och solcellsinstallationer. Men hur mycket vet du om leverantören/installatören? Vid installation av solceller ska alltid en kontrollplan upprättas. Om montörerna på taket gör sammankopplingen av solcellsmodulerna ska det dessutom finnas ett egenkontrollprogram utfärdat av en certifierad elektriker.

Företaget bör också vara registrerat hos Elsäkerhetsverket, det söker du enkelt fram här på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Vad använder solcellsleverantören för material och produkter?

Val av produkter och komponenter kan skilja otroligt mycket från leverantör till leverantör. Det finns de huvudsakliga produkterna i en solcellsanläggning, solcellsmoduler och växelriktare. Men det finns också många mindre komponenter, såsom kablar och kontakter.

  • Solcellsmoduler - Har det gjorts ordentliga kvalitetskontroller på modulerna efter produktion? Har modulerna lagerhållits länge i container i väntan på vidare leverans? Hur har modulerna transporterats? Är det glas/folie-moduler (branschstandard) eller glas/glas-moduler? Se skillnaden i videon nedan.
  • Växelriktare - Är växelriktaren programmerad med svensk nätstandard? Är den monterad med tillräckligt mycket utrymme runtom och får ordentligt med luft?
  • Kablage - Är kablarna UV-beständiga och klarar många år på taket? Har kablarna tillräcklig dimension?
  • Kontakter - Är kontakter vatten- och dammtäta enligt IP67? Normalt används såkallad MC4-kontakter vid installation av solcellsanläggningar.

Dessa frågor kan du enkelt ställa till din leverantör, och kräva svar på.

Se denna video där glas/glas-moduler och glas/folie-moduler utsätts för extrem värme:

Hur utförs installationen?

Installationen ska utföras på olika sätt beroende på vilken typ av fastighet som solcellsanläggningen ska sitta på. Exempelvis vid installation på lantbruksfastigheter så ska växelriktaren alltid sitta på "icke brandfarligt material" och kablarna ska skyddas mot gnagare etc. Detta är extremt viktigt att leverantören vet och tar hänsyn till.

När det kommer till allmänna bestämmelser som gäller alla typer av fastigheter kan man titta på följande saker:

  • Kablar ska vara korrekt uppfästa under modulerna
  • Kablar ska inte ligga och skava mot några vassa kanter
  • Kablar ska vara fästa med väderbeständiga klämmor eller fästen
  • Kontakter avsedda för solcellsanläggningar ska alltid använda
  • Växelriktaren ska monteras och installeras efter tillverkarens anvisningar.

Det är upp till dig som köpare att ställa krav

Som du säkert förstår efter att ha läst denna artikel så är det många faktorer som spelar roll när man ska avgöra om solceller är en brandrisk eller inte. Men gör man allting rätt så blir risken i princip obefintlig, dock så slarvas det tyvärr med många av dessa viktiga delar. Leverantörer struntar ibland i viktiga säkerhetsfaktorer för att spara tid, tjäna mer pengar eller för att de inte har erfarenhet och kunskap om vad som kan gå fel.

Därför är det viktigt för dig som funderar på att investera i solceller att känna till vad som är viktigt och ställa krav på de leverantörer du är i dialog med. Lämna inte över ansvaret på någon annan och ta för givet att de kommer att ge dig kvalitetsprodukter och installera allt enligt regelboken.

Ställ frågorna som vi tipsar om här och se till att du får utförliga svar. Innan du skriver på en offert så se alltid till att produkterna är specificerade ordentligt och att du har bra garantivillkor för dina solceller.

Har du frågor kring risker, säkerhet och villkor runt solceller så tveka inte att kontakta oss. Om du är nyfiken på fler viktiga saker att tänka på när du ska installera solceller så läs gärna vår artikel om vikten av korrekta snö- och vindbelastningar.

Uppladdade filer