FÅ OFFERT
Rekordhöga elpriser gynnar de som har solceller

Rekordhöga elpriser gynnar de som har solceller

2021-10-25
/
av
Ecokraft
I kategorin

Miljontals svenskar drabbas av chockhöga elpriser

Det är många i Sverige som har drabbats av rekordhöga elpriser de senaste veckorna. Priserna på elektricitet har i vissa delar av landet aldrig varit så höga som just nu, trots att vintern fortfarande är en bra bit bort.

Många svenskar har fått en elräkning som är dubbelt så dyr mot vad man är van vid och det bådar inte gott inför en lång och kall vinter.


Prisökningarna på el har flera orsaker

Det är boende i de södra delarna av Sverige som har drabbats absolut hårdast av prishöjningarna p.g.a. bland annat begränsad överföring av elkraft från norra till södra Sverige. Men prisökningarna påverkar flera regioner i landet och även Norrland kan förvänta sig prishöjningar i vinter enligt anställda på Vattenfall.

Orsaken till prisökningarna är dels att kärnkraften inte startats upp igen efter att man gjort översyn och att vi haft en torr sommar med ett underskott av regnvatten. Det behöver alltså regna och blåsa mer för att påverka elproduktionen och elpriserna.

Även tillgång och efterfrågan på el i andra delar av världen påverkar vårt elpris. Priset på el kommer vara annorlunda beroende på hur resten av Europa använder sin el och hur mycket som används inom industrin. Gasexporten från USA och Ryssland påverkar också vårt svenska elpris.


Solen behöver bara lysa i två timmar för att jorden ska ta emot lika mycket energi som hela världens befolkning använder under ett helt år.

Elkonsumtionen och de höga elpriserna fortsätter att öka

Enligt de flesta experter som tidningarna intervjuat så är det ingenting som tyder på att priserna kommer att sjunka under kommande vintermånaderna. Tvärtom är det mycket som pekar på att det sista kvartalet under 2021 kommer bli det dyraste genom tiderna!

Det är inte heller mycket som tyder på att vår elkonsumtion kommer att minska. Fler svenskar än någonsin jobbar hemifrån och använder då elektricitet till uppvärmning, skärmar, datorer, belysning osv under timmar då hemmet tidigare varit tomt.

Priserna på drivmedel har också gått upp och efterfrågan på el- och hybridbilar har ökat explosionsartat. När svenskarna nu kommer att ladda sina bilar med elektricitet så ökar elkonsumtionen ännu mer och troligtvis elpriserna också.

Vi tror inte att lösningen på energiproblemet är att vi ska minska vårt energibehov. Vi tror på smartare tekniska lösningar som gör att vi använder elektriciteten mer effektivt och att den el vi använder kommer från 100% förnybara energikällor.


Rekordhöga elpriser gynnar dig som har solceller

Solen behöver bara lysa i två timmar för att jorden ska ta emot lika mycket energi som hela världens befolkning använder under ett helt år. Trots detta kommer endast 0.79% av Sveriges dagliga energi från solen! Solen är den absolut renaste energikällan vi har men den är otroligt outnyttjad.

Men vi är på väg åt rätt håll i Sverige och fler svenskar än någonsin har upptäckt solceller och börjat producera sin egen elektricitet. Visste du t.ex. att under förra året 2020 så installerades fler solceller i Sverige än under alla tidigare år tillsammans?

Så utvecklingen är på väg åt rätt håll med solceller i Sverige. Tekniken har utvecklats och blivit så pass effektiv att kalkylerna ser väldigt bra ut för den som investerar i solceller. Ju högre förbrukning (och elpriser) du har, desto mer pengar kommer du att spara. Solceller brukar betala sig inom 10-12 år och det finns fortfarande väldigt förmånliga bidrag att få.


"billigare produkter innebär oftast sämre kvalitet och kortare garantier."

Solceller - välj rätt produkter för en trygg investering

Men om du funderar på solceller så kom ihåg att det är väldigt stor skillnad på olika produkter och leverantörer. Vi har varit i branschen sedan 2008 (en evighet på svenska solcellsmarknaden) och har sett många företag komma och gå. Tyvärr dyker det upp många lycksökare varje år som vill tjäna pengar på en ny marknad och heta produkter. Många av dessa lycksökare går sedan i konkurs och lämnar missnöjda kunder bakom sig.

Se till att du väljer en leverantör med lång erfarenhet, många positiva kundrecensioner och fina referensanläggningar. Din leverantör bör kunna svara på om de gör snö- och vindlastberäkningar, om de har egna montörer och elektriker samt om alla anställda har kollektivavtal.

När det kommer till produkterna (solceller, växelriktare, kablage, batterier, elbilsladdare) så bör du välja den absolut högsta kvaliteten som du har råd med. Precis som i många andra branscher så "får du vad du betalar för" och billigare produkter innebär oftast sämre kvalitet och kortare garantier.

Efter 13 år och tusentals med installerade anläggningar i ryggen så vet vi vilka produkter som klarar vårt svenska klimat. Vi rekommenderar glas/glas-moduler tillverkade i Tyskland och som är anpassade för vårt kalla, regniga och blåsiga klimat. Dessa premium-solceller har en unik konstruktion där cellerna är laminerade mellan två glasskivor. Resultatet blir otroligt robusta och högproducerande solcellsmoduler som kommer med heltäckande garantier.

Se till att din leverantör ger dig en produktgaranti på minst 30 år (inte bara effektgaranti). Du får troligtvis betala lite mer än de billigare alternativen på marknaden men det kommer att betala sig när du har trygg och säker produktion i 30 år framöver.


"Vi säljer inga solceller förrän vi gjort besök på plats och undersökt"

Bli mer självförsörjande med solceller

Om du är trött på stigande elpriser och vill bli mer självförsörjande så är solceller en lösning som fungerat bra för tusentals av våra kunder. Vi tar dig från ide-stadiet till en producerande anläggning på taket. Du får nyckelfärdiga solcellspaket som vi anpassar efter dina unika förutsättningar. Vi säljer inga solceller förrän vi gjort besök på plats och undersökt dina förutsättningar och behov.


Ta kontakt här om du vill få en offert på tyska solceller av högsta kvalitet.


Uppladdade filer