FÅ OFFERT
Återvinning av solceller med El-Kretsen

Återvinning av solceller med El-Kretsen

2020-07-12
/
av
Ecokraft
I kategorin

De flesta som är intresserade av hållbarhet och förnybar energi vet nog att det är miljövänligt att utvinna energi från solen, så länge som produkterna är hållbart tillverkade, transporterade och installerade.

Hur gör man för att återvinna solceller?

Vad gör man egentligen med solcellerna när de slutar fungera? Hur fungerar det med återvinning av solceller? Detta är frågor som vi ofta får från personer som funderar på att köpa solceller.

En av de snabbast växande avfallskategorierna inom EU är elektroniska produkter och under år 2020 förväntas avfallshögen ha vuxit till drygt tolv miljoner ton per år. Tyvärr är det alldeles för få leverantörer på den svenska solcellsmarknaden som tar sitt ansvar när det kommer till återvinning.

Miljöansvar med El-Kretsen

För oss på ECOKRAFT och för våra kunder är det viktigt att ta ansvar för miljön och se till att solceller, batterier och annan elektronik återvinns. Det är här som El-Kretsen kommer in i bilden. El-Kretsen är ett icke-vinstdrivande företag som, i nära samarbete med Sveriges samtliga 290 kommuner, driver ett rikstäckande insamlingssystem.


Säkrad återvinning av solceller

När de uttjänta solcellerna eller batterierna har samlats in, transporteras de till någon av El-Kretsens specialiserade återvinningsanläggningar för att demonteras. Efter demontering och sortering omhändertas miljöfarliga komponenter och de olika beståndsdelarna förädlas till nya råvaror eller energi.


Med hjälp av El-Kretsen ser vi till att återvinna elavfall och förhindra att farliga kemikalier och plaster kommer ut i naturen. Istället bidrar vi med nya råvaror – ett system som sparar på både energi och miljöresurser.

Återvinning av solpaneler – ett måste för miljön

Sverige är världsledande när det kommer till återvinning, men än så länge syns inte detta i solcellsbranschen. Många leverantörer av solceller vill tyvärr spara pengar och tar dessvärre inte sitt ansvar för att återvinna solpaneler och den förbrukade elektroniken.


Vi tar miljöansvar på allvar

Samarbetet mellan El-Kretsen och ECOKRAFT är en fortsättning på det miljöansvar som vi drivs av att arbeta för. Miljöansvaret börjar redan med samarbetet med vår leverantör Solarwatt som minskar sitt klimatavtryck varje år och tillverkar våra solceller i Tyskland.


Ansvaret fortsätter med samarbetet med det miljövänliga åkeriet Varubud som åker ned till Tyskland och hämtar hem solcellerna. Alla transporter körs på det miljövänliga drivmedlet HVO100. Varubud lagerhåller också våra produkter i deras anläggning som är nästintill självförsörjande på solenergi. Därifrån körs solcellerna med miljövänliga lastbilar direkt hem till kund för montage.


Investera i miljön med solceller

Du som kund på ECOKRAFT investerar i detta och ska veta att du tar miljöansvar för hela kedjan från tillverkning till återvinning.


Har du inte solceller men är nyfiken på hur bra ditt tak och läge är för att producera egen el? Kontakta oss för en unik projektering för dina förutsättningar.

Uppladdade filer